Innovaatiot syntyvät autotalleissa

Tuotekehitysinnovaatiot syntyvät harvoin isoissa pöhöttyneissä johtajavaltaisissa organisaatioissa kuten Microsoftilla tai Nokialla. Johtamista, johtajia, kontrollia ja käskyttämistä on aivan liikaa kuluttamassa aikaa ja tappamassa poikkeamat ruodusta. Pelolla johdettu insinööri ei ole ensimmäisenä ehdottamassa uusia ajatuksiaan eteenpäin eikä tiukasti tulosjohdetussa mallissa ole riittävästi löysää aikaa tutkia uusia mahdollisuuksia. Logistiikkaketjun optimointiin sopiva johtamismalli on täysin toinen kuin tutkimukseen ja tuotekehitykseen sopiva. Se kuuluisa akateeminen vapaus on vuosisatojen kuluessa osoittautunut parhaaksi.

Kokeilin eilisiltana Meegoa miniläppärillä. Graafinen suunnittelu ei ollut makuuni, mutta muutoin Meego on tyypillinen Linux: nopea, vakaa ja turvallinen. Meego on salaa hiipimässä myös pöytäkoneeseeni. Asus Express on pystyssä viidessä sekunnissa peruskäyttöä varten. Windowsin boottiin kuluisi pari minuuttia.

Käyttöjärjestelmäkisassa on kyse brändien taistelusta. Brändin eli ekosysteemin omistaja voittaa tässä pelissä. Nokia on ollut aina huono Amerikassa, koska siellä operaattorien asema pelissä on vahva. Amerikkalset ovat myös isänmaallisia ja suosivat omia tuotteitaan kuten Applea. On mielenkiintoista huomata, että Google on onnistunut luomaan itsestään Amerikkaisen mielikuvan eikä esim. Venäläisen.

Teknisessä mielessä ei ole olemassa estettä sille, etten voisi sotkea Android-, Meego- , Windows- ja Ubuntu-sovelluksia yhteen haluamallani tavalla. Mutta kaupalliset syyt johtavat mm. siihen, etten voi ostaa kaupasta PC:tä ilman Windowsia. Suuryhtiöt ovat onnistuneet patentoimaan itsestäänselvyyksiä ja käyvät kauppasotaa kuluttajaa vastaan lakituvissa. Tämäkin on periamerikkalaista.

Suomella on vuosikymmenen tilaisuus kun 5000 huippuosaajaa on vapautumassa huonon johtamisen ikeestä. Aho II : pääomaverojen alentaminen ja yrittäjyyden palauttaminen kannattavaksi voisi nostaa Suomen uhkaavasta taantumasta siinä missä Aho I- suuri pääomaverouudistus nosti Suomen 90-luvun lamasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s