Ydinvoima osoitti vikasietoisuutensa

Japanin ydinonnettomuus teki suurelle yleisölle jälleen kerran selväksi, että ydinvoima on mainettaan turvallisempaa. Suunnittelukriteerit ylittänyt luonnonmullistus ei aiheuttanut kuolemia mittavista taloudellisista vahingoista huolimatta.

Hyökkäykset STUK:a vastaan näissä keskusteluissa kertoo siitä, että ydinvoimapelottelu perustuu voimakkaasti liioiteltuun kuvaan säteilyn vaarallisuudesta. Onneksi luvut ja asiantuntijoiden näkemyksetkin ovat päässeet paikoitellen esiin sensaatiohakuisen lööppijulkisuuden seasta.

Horjuvuus kielenkäytössä kertoo ydinfysiikan huonosta ymmärtämisestä ja väärinkäsitysten tarkoituksellisesta hyödyntämisestä propagandassa. Säteily on paikallista, yleisön kannalta olennaista on radioaktiivisten aiheiden leviäminen.  Radioaktiivisten  metallien leviäminen onnettomuuspaikalta on hankalaa. Vain  kaasu tai pöly leviää. Kun Japanissa kyse on ollut paineen alentamiseksi tehdyistä kaasujen vapauttamisesta on leviäminen pysynyt hallinnassa. Arvelisin, että jatkossa päästöt tehdään mereen ilmakehän sijaan.

Sähkön saannin turvaaminen on ydinvoimaa laajempi ongelma. Varavoiman tulvasuojaukset mm. tietokonekeskuksissa ja sairaaloissa tulee otettavaksi huomioon.

Olosuhteet huomioiden Japanilaiset onnistuivat jäähdytystöissä varsin hyvin, mutta toiminta tsunamin jälkeen olisi voinut olla tehokkaampaa. Jäähdytysveden saaminen paikalle osoittautui turhan hankalaksi.

Siirtyminen pieniin passiivisesti jäähdyttyihin  ydinreaktoreihin tulee voimakkaammin tietoisuuteen. Tämän palstan keskusteluissa minireaktoreista on jo puhuttu, mutta Kiinassa ollaan jo rakennustöissä. Ideana on minimoida kerrallaan reaktorissa olevan polttoaineen määrä. Suomen uusien ydinvoimaloiden suunnitteluaikatauluunkin uudet voimalatyypit sopivat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s