Kunnan tarkoitus mietittävä uusiksi

Kuntauudistusta ajetaan voimalla eteenpäin käymättä kunnollista arvokeskustelua siitä, mikä kunta oikeastaan on, mitä sen pitää tehdä ja miksi. Valtaapitävien näkökulma on kapeakatseinen ja menneisyydessä elävä.

Organisaatiorakenne, se onko meillä, kuntia, maakuntia, kuntayhtymiä vai läänejä on vain väline halutun toiminnan toteuttamiseen. Päätöksenteon ja rahoituksen rakenne tietysti vaikuttaa päätöksiin, mutta meidän pitäisi puhua enemmän siitä millaisia päätöksiä haluamme.

Keskittämispolitiikka on vääränlaista tehokkuusajattelua, jossa kustannussäästöt arvotetaan kansalaisten tarpeiden yläpuolelle. Kerrostaloluukut, joukkoliikenne, suursairaalat, julkiset työpaikat ja suuryritykset ovat sen ilmentymiä. Massatuotannon todelliset kustannukset ja heikko laatu piilotetaan laajan byrokratian, jonojen, hintatuen ja vaihtoehdottomuuden taakse. Kunnallinen päivähoito, kunnan vuokra-asunnot, julkinen liikenne ja terveyskeskukset käytännössä ostavat asiakkaansa sisään ja ovat sen vuoksi poliittisesti suosittuja.

Pitääkö terveyskeskusta hallita suurkunnan, kuntayhtymän, maakunnan vai valtion toimesta vai kelpaisiko osakeyhtiö. Miten palvelun tuottaminen ja sen maksaminen liittyvät toisiinsa? Paljon kysymyksiä, joihin esim. USA:ssa on käytetty useampi vuosikymmen poliittista keskustelua.

Voisimme aloittaa tämän keskustelun nyt ja käydä kunnallisvaalit kissat pöydällä ja vasta sen jälkeen lähteä arpomaan kuntien lukumäärää, kuntajakoa, valtuustopaikkoja jne. Pahinta mitä voimme tehdä on runnoa läpi huonosti toimivaa keskittämispolitiikkaa tukeva hallintomalli nopeutetusti läpi. Onko Katainen liian vihreä tähän hommaan?

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s