Talouden rajat

Sanoja vastuullinen ja kestävä vääristetään kuten sanaa demokratia kun puhuttiin kansandemokratiasta. Vastuuton ja kestämätön vihreä politiikka on näin saatu näyttämään hyväksyttävältä ja jopa oikealta toimintatavalta.

Olisi myös syytä keksiä sanalle talouskasvu uusi sitä paremmin kuvaava synonyymi, jotta nykyinen pääosin laadullinen tapa kasvattaa kansalaisille tuotettavaa arvoa ymmärrettäisiin paremmin. Tällöin ei syntyisi edes kuvitelmaa siitä, että talouskasvulla olisi yläraja, vieläpä sellainen jolla olisi nykytilanteessa käytännön merkitystä.

Pääosa talouskasvusta tulee siitä, että opimme tekemään asioita paremmin. Yksittäisesimerkkinä vaikkapa nykypäivän tietokone on pienentynyt j sen suorituskyky on moninkertainen vuosikymmenten aikaiseen verrattuna.

Nykypäivän talous ei ole luonnonvarojen suoraa hyödyntämistä eikä luonnonvarojen riittävyys ole ongelma taloudelle. Raaka-aineet noudattavat fysiikasta tuttua aineen häviämättömyyden lakia ja esimerkiksi metalleista nykyään suuri osa tulee kierrätyksestä. Kaivostoimintakaan ei uhkaa loppua sen vuoksi, että hyödylliset aineet loppuisivat maaperästä. Jos toisaalta jokin raaka-aine on liian harvinainen ja kallis on se useimmiten mahdollista korvata jollain toisella.

Energian tuotanto on perusteettomasti erityisen vainon kohteena. On luotu poliittinen raja ns. uusiutuvien energiamuotojen ja muiden energian tuottotapojen välillä. Hiili on näytelmän konna, vaikka hiilikierto muodostaa veden kierron ohella yhden merkittävimmistä sykleistä luonnossamme. Jos öljyn hinta nousee liiaksi, voidaan hiilivetypolttoaineita tuottaa hiilestä, maakaasusta ja vaikkapa ilmakehän hiilidioksidista. Ydinvoiman potentiaalista energian tuotannossa käytämme vain murto-osan.

Vihreä talous on kestämätöntä, koska se perustuu subventioihin ja vastuutonta koska talouskuplat puhkeavat aina lopulta. Vastuutonta se on myös Afrikan nälkää näkevien kannalta jo nyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s