Asuminen Espoossa ja Helsingissä

Kun kalliit kerrostaloluukut eivät muuten mene kaupaksi parjataan parasta vaihtoehtoa. Omakotitalot ovat viihtyisiä ja edullisia. Pienen talon saa tehtaalta muuttovalmiina pakettina sadalla tuhannella eurolla, ison kahdella. Lisäksi tulee tonttikustannus, jota poliitikot ja virkavalta yrittävät kynsin hampain pitää ylhäällä.

Pk-seudun asuinkustannukset saadaan alas kaavoittamalla ympäryskuntiin 100 000 uutta omakotitonttia. Kunnallistekniikan maksaa tietysti tontin ostaja.

Omakotiasuminen ei ole kallista edes liitännäiskustannuksiltaan, sillä asukastiheys on omakotialueilla helposti samaa luokkaa kuin kerrostaloalueilla. Ajatellaanpa vaikka 3 km kanttiinsa olevaa aluetta. Sen pinta-alaan 9 km2 eli 9 000 000 m2 mahtuu helposti 10 000 omakotitonttia, vaikka puolet alasta menee teihin, työpaikkoihin ja palveluihin. Asukkaita tulisi 20 000 – 40 000 eli pienen kaupungin verran.

Omakotiasumisessa säästetään hajauttamalla fiksusti vielä lisää jos vältetään kalliit satsaukset julkiseen liikenteeseen ja raskaat moottoritieristeykset. Raideliikenne, erityisesti metro on erityisen kallista. Länsimetron hinnalla rakentaa 100 km moottoritietä ja vielä paljon enemmän kapeampaa tiestöä. Tieverkon alueellinen kattavuus on olennaisesti raiteita parempi ja polkupyörällä/henkilöautolla taas saadaan liikennöintiin riittävä ajallinen kattavuus.

Poliittisten päättäjien pitäisi herätä nykypäivään ja teolliseen omakotirakentamiseen. Tarvitaan vain helppo tapa hankkia tontti ja aloittaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s