Perustulo

Sosiaaliturva on tosiaan monimutkainen tilkkutäkki, jonka muutosten vaikutusten ennakointi ei ole mahdollista. Perustuloa tuetaan laajalti periaatteellisella tasolla, mutta heti kun mennään yksityiskohtiin alkaa riitely.  Perustulomalleja on kahta perustyyppiä: liian kalliita ja poliittisesti toteuttamiskelvottomia. Kokeilulla on mahdollisuus epäonnistua nopeammin ja halvemmalla kuin laajalla valtakunnallisella muutoksella. Riitelyä se ei poista.

Verotuksen ja sosiaaliturvan yhdistäminen toteutuisi yksinkertaisesti negatiivisella tuloverolla. Se olisi yksinkertaisimmillaan tasaprosenttivero perustulovähennyksellä. Veronpalautukset saisi ennakkona suoraan tilille vaikka viikoittain. Perustulovähennys on siis suurituloisen kansalaispalkka.

Sosiaaliturvan ylikompensaatiosta on poliittisesti vaikea luopua. Nykyisessä tilkkutäkkimallissa esim. työttömyydestä aiheutuva tulonmenetys korvataan vahinkoa suurempana, jos tukimuotojen määräykset ja tarveharkitsijan mieliala ovat kohdallaan.  Se, että sosiaaliturvalla elää paremmin kuin pienillä tuloilla, on saavutettu etu, jonka pois ottaminen ei onnistu helpolla.  Kannustinloukun poistaminen tukia karsimalla johtaa valitukseen siitä, että tuilla ei tule toimeen. Ilman sitä taas ratkaisu on liian kallis.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s